Statystyki

  • Odwiedziło nas: 261624
  • Do końca roku: 229 dni
  • Do wakacji: 36 dni

Kalendarium

Czwartek, 2024-05-16

Imieniny: Andrzeja, Jędrzeja

Jedzenie i zdrowie.

JEDZENIE I ZDROWIE

Sześciolatki mają już pewne przyzwyczajenia żywieniowe. Mimo to zdrowe, zbilansowane dania podawane w przedszkolu/szkole uczą dzieci, jak komponować poszczególne posiłki w ciągu dnia, i kształtują prawidłowe nawyki. W grupie dzieci chętniej próbują nowych rzeczy i poznają nowe smaki. Aby wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe, warto:

 – zachęcać dzieci do próbowania, ale nigdy nie zmuszać,

 – edukować i mówić, jak ważne jest zdrowe żywienie, czytać książki na ten temat, pokazywać przykłady z codziennego życia,

 – podawać różnorodne warzywa i owoce w różnej formie (surowe, gotowane, na parze, w postaci sałatek i surówek),

 – przyzwyczaić do myśli, że zdrowe produkty to podstawa każdego posiłku, i uczyć, że słodkie desery czy podwieczorki mogą być przygotowane ze zdrowych produktów (np. daktyle zamiast cukierków),

 – pozwolić spróbować danego smaku kilkukrotnie, aby dziecko miało szansę go polubić,

 – dbać o formę podawania posiłków oraz ich estetykę, ponieważ chętniej jemy to, co jest ładnie podane i kolorowe,

 – włączać do zajęć wspólne zabawy kulinarne: przygotowywanie sałatek warzywnych i owocowych, surówek, wyciskanych soków, jogurtów z owocami i koktajli,

 – w miarę możliwości dawać dzieciom wybór, pozwolić im samodzielnie komponować kanapki, od czasu o czasu wybrać zupę na obiad itp.,

 – zrezygnować z podawania słodzonych napojów i zapewnić dostęp do wody,

 – nie nagradzać dzieci słodyczami!

 Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u 6-latków powinno być poparte zdobywaniem wiedzy na temat zdrowego żywienia. Starszaki powinny już znać piramidę żywieniową i mieć podstawowe wiadomości na temat wpływu składników z jej poszczególnych poziomów na funkcjonowanie organizmu.

Jedzmy zdrowo!